El diamant, composició i forma

Anells de diamants

Sobre la química del diamant

Com la majoria sabrà, el diamant és un mineral la composició del qual és de les més simples que existeixen. En la seva totalitat, tot i que a vegades el trobem amb una mínima proporció de nitrogen, el diamant es compon per carboni pur cristal•litzat. Element químic que, per altra banda, també compon part de la nostra química orgànica bàsica. Seria lògic pensar que, el cristall de diamant, a l’estar compost pel mateix element químic que el grafit comú, tingués la mateixa forma, però els distingeix, es la forma en que es disposen els enllaços químics que uneixen els àtoms de carboni. En el cas del grafit, aquests àtoms estan més separats.
El cristall de diamant, es forma a partir de la repetició i la suma d’àtoms de carboni en les tres direccions de l’espai. Aquests àtoms, estan vinculats els uns amb els altres a través d’uns enllaços molt forts I molt curts a la vegada, que són diferents als del grafit. Aquests enllaços en termes químics reben el nom “d’enllaços covalents”.
És per aquest motiu que, el cristall de diamant, es troba catalogat dins del grup de gemmes del tipus “cristall de grup 1”, o el que és el mateix, els de sistema cubic.
Les seves propietats físiques fan del diamant, un dels minerals més preuats i emprats en el món de la joieria. Gràcies a això, sabem que el diamant és un mineral preciós que es dóna, en estat natural, en diferents tonalitats. Tonalitats que podem apreciar, si la llum que hi incideix sobre ells és l’adequada. Per al moment coneixem diamants sense color, blaus, verds, grocs, roses, vermells, taronges, marrons i negres. Òbviament, segons el color, el seu valor augmenta o be disminueix.

sb10065243e-001

El diamant i les seves curiositats

Com és lògic, i molts dels nostres lectors ja sabran, al llarg de la historia han existit i, probablement existiran diamants coneguts per la seva estranya naturalesa, mida o procedència.

  • Un dels més àmpliament reconeguts és “el regent”, un diamant que, als seus inicis, formà part de les joies de la corona francesa durant el regnat de Lluís XV qui, en posseir-lo, manà engastar-lo a la corona. Aquest diamant en un temps posterior, va pertànyer a Napoleó Bonaparte qui, al seu torn, ordenà engastà la joia però, aquest cop, a la seva espasa.
  • El gran Mogol” és un altre dels diamants més coneguts. Aquest, fou trobat a l’Índia al voltant del segle XVII. Shah Jahan, emperador de la dinastia mogola i qui ordenà la construcció del Taj Mahal, fou qui li donà nom a la preuada joia la qual fou robada posteriorment en l’any 1739. Molt probablement la joia va ser fragmentada en diverses parts per ocultar la seva procedència i poder vendre-la en el mercat negre.
  • El diamant més gran conegut en l’actualitat, pertany al que actualment és, encara, el rei de Tailàndia des de l’any 1946, el monarca Bhumibol Adulyadej. Aquesta pedra fou trobada en una mina a Sud-àfrica i el seu valor s’estima al voltant dels 12 milions de dòlars americans.
  • Un altre curiositat al voltant del diamant és que, l’ús més antic que se’n coneix era el d’eina de ferreria posat que, a l’antiguitat, s’emprava per esmolar i polir destrals.
  • En l’any 2005 es descobrí un mineral artificial un 11% més dur que el mateix diamant, el conegut com ADRs o “hiperdiamant”, creat per l’equip de físics encapçalats per Natália Dubrovinskhaia.
  • La cultura del diamant en alguns països, ha marcat la tradició en quina quantitat ha de gastar un home en l’anell de compromís de la seva futura esposa. Als EE.UU, un home ha de gastar l’equivalent a dos mesos de sou, al Japó; al voltant dels 3 mesos de sou o, al Regne Unit tan sols un mes.
  • La companyia que ha arribat a gestionar la quantitat més gran de diamants potencialment comercialitzables en tot el món, és De Beers. Fundada en 1888 per Cecil Rhodes, aquesta companyia, amb seu a Johannesburg, dedica el seu objecte de negoci a l’explotació, tractament, talla i posterior venta de diamants a tot el món. Al haver posseït fins al 90% de l’explotació del diamant en el món fa que, convertir-se en client d’aquesta casa, sigui una garantia de qualitat.

El diamant de Clemència Peris

La firma de joieria Clemència Peris, pot presumir de realitzar un treball fora de sèrie amb el diamant. Les joies que la nostra directora creativa, dissenyadora i fundadora de la firma, crea en els seus tallers, són joies que tenen un valor afegit que altres formes no tenen, l’exclusivitat de les peces d’una altíssima sofisticació, fetes de forma artesanal. Aquestes característiques de les nostres peces fan que, els nostres clients, no només obtinguin una peça de gran valor estètic sinó que, també, posseeixin una peça única a totes les demes.

 82633889