Homenatge a Manuel Pertegaz. Museu del Traje, Madrid.

1395238563217

Al dia d’avui, volem oferir-los una ressenya especial amb motiu de l’homenatge que tinguè lloc al museu del traje de Madrid, a la vida i obra del gran dissenyador espanyol, Manuel Pertegaz.
Nascut a Olba, TeruelManuel Pertegaz, un dels grans modistes en l’àmbit nacional i internacional que s’han donat al llarg del segle XX, comença a mostrar interès pel món de la moda, la costura i el disseny a l’edat dels 12 anys, edat que inicià com a vailet en una sastreria, on pogué familiaritzar-se amb l’ofici i aprengué la tècnica necessària que el dugué a fundar la seva primera casa de modes a la ciutat comtal de Barcelona en l’any 1942 amb tan sols 24 anys. Més tard obrí els seus primer salons de moda a Madrid prop de l’any 1948.
Manuel Pertegaz ha perseverat en el camp del disseny de moda, en pro de l’elegància i qualitat de tots els seus dissenys els quals, han donat la volta al món, a través de col•leccions tant per home com per dona, consagrats en peces d’exclusiva marca, sempre distintiva d’unes mans expertes, que gaudeixen d’una gran genialitat com són las de Manuel Pertegaz.

1256923916697 1409388480_extras_ladillos_4_0
La seva popularitat fou en increment al llarg de la dècada dels 50 y posteriors, quan inicià la seva travessa pels Estats Units prop de grans de la moda com Valentino, Pierre Cardin, Balmain o les germanes Fontana entre molts altres, a més de rebre el premi Oscar de la moda atorgat per la Universitat de Harvard, fet que incrementà la venta dels seus vestits d’home per tot el territori estadounidenc.
Després de la mort del gran modista francès Christian Dior, es va debatre el nom de Pertegaz com el seu més que probable i digne successor, títol al qual Pertegaz es va sentir en l’obligació de declinar.
Al llarg de la seva trajectòria com a modista, Pertegaz ha tingut l’honor i la responsabilitat de vestir a moltes de les celebritats nacionals i internacionals com: Ava Gadner, Jacqueline Kennedy, la duquessa de Windsord, Audrey Hepburn, Paulette Goddard, Bibis Samaranch, La comtessa de Romanones o inclús la reina Sofia de Grècia o l’actual Reina la Senyora Letizia en el dia del seu enllaç amb l’actual Rei d’Espanya, el senyor Felip VI de Borbó i Grècia.

ava-gardner pertegaz_6
En l’actualitat, ambla gran tristesa de tots aquells qui seguíem amb entusiasme la carrera del dissenyador, hem patit una gran pèrdua no només pel món de la moda sinó, una gran pèrdua per la falta d’una de les imatges més representatives del talent i l’art del nostre país. Per aquest motiu volem dedicar un espai al qual, des de Clemència Peris, considerem un gran gest per part del museu del traje de Madrid, com de la resta d’organitzadors que fan possible aquest homenatge.
Per això convidem als nostres lectors que assisteixin en tant que els sigui possible a un esdeveniment commemoratiu a la moda, el disseny i a la feina dedicada del grandíssim modista Manuel Pertegaz.
Des de Clemència Peris ens resulta impossible passar per alt treball com el de Pertegaz, per ser una feina de gran potència en el referent al disseny, que tingué els seus orígens en la ciutat comtal de Barcelona, la que és font d’inspiració per la nostra fundadora i imatge creativa de la firma Clemència Peris i Barba.
Posat que, el de Clemència, no deixa de ser tampoc un potent treball de disseny i, no gens menys, complex procés de producció artesanal que es reuneixen en totes i cadascuna de les seves joies en les diferents i diverses col•leccions, i tinguen en compte la brillant elaboració del modista Pertegaz en dissenys de vestits de núvia, avui volem destacar, especialment, la col•lecció d’anells de compromís que Clemència Peris els ofereix.
Una col•lecció la qual des de fa ja 5 dècades, porta dedicant tots els seus esforços en transmetre i immortalitzar el que, des de els tallers de Clemència Peris entenem per compromís. Quelcom únic, exclusiu, elegant i atemporal.
Clemència Peris, compromesos amb el disseny i l’artesania des de 1979.